Begroting 2020

Waterketen

Waterkwaliteit

In ons waterbeheerplan 2016-2021 gaan we ervan uit dat de grote wateren in Fryslân in 2027 in een goede chemische en ecologische toestand zijn. Dit is ook de uiterste datum die de Kaderrichtlijn Water toestaat. Alle rwzi’s van Wetterskip Fryslân lozen op grote wateren en hebben dus een effect op de chemische en ecologische toestand van het water. En daarmee invloed op het bereiken van de doelstelling in 2027.

Dagelijks sturen we op maximale prestaties van het zuiveringsproces. Met als doel dat de kwaliteit van het oppervlaktewater niet verslechtert. We zoeken, daar waar mogelijk, naar mogelijkheden om de kwaliteit van het gezuiverde afvalwater te verbeteren. En hiermee een bijdrage te leveren aan de waterkwaliteitsdoelen.

Verminderen van emissies stikstof en fosfaat
Het zuiveren van afvalwater richtte zich in de afgelopen jaren op de vermindering van de emissies van stikstof en fosfaat (nutriënten) naar het oppervlaktewater. Voor het realiseren van de doelstellingen van de Europese Kaderrichtlijn Water is een verdere vermindering van de emissies in ons beheergebied nodig. We bekijken waar we met de lozingen vanuit de rwzi’s hieraan kunnen bijdragen.

Maatregelen verlagen stikstofemissie
Om de emissies van stikstof nog verder te verlagen, nemen we de komende jaren de volgende maatregelen :

  • Rwzi Franeker: een deel van de onderdelen in het zuiveringsproces wordt vervangen. Hiermee dalen de effluentwaarden met 40 procent en neemt de stikstofemissie naar het oppervlaktewater met 17 ton per jaar af.
  • Procesbesturing: de komende jaren wordt op een aantal zuiveringen een verbeterde processturing ingevoerd. Hierdoor neemt de stikstofemissie met 8 ton per jaar af.

Met beide maatregelen kunnen we de stikstofbelasting van het oppervlaktewater structureel met 5 procent verlagen.

Maatregelen verlagen fosfaatemissie
Om de emissie van fosfaat naar het oppervlaktewater verder te verlagen, nemen we op onze rioolwaterzuiveringen de volgende maatregelen:

  • Doseren chemicaliën: voor extra fosfaatverwijdering maken we gebruik van extra dosering van ijzerhoudende chemicaliën.
  • Procesbesturing: het doseren van deze chemicaliën sturen we aan met nieuwe procesbesturingstechnieken.

Beide maatregelen zorgen ervoor dat fosfaatemissie structureel met 15 procent wordt verlaagd.

Waterbeheerplan 2022-2027

Prestatie indicator

2019

2020

2021

2022

2023

2024

Opstellen waterbeheerplan

Vaststellen waterbeheerplan

Uit het waterbeheerplan 2022-2027 komt een waterbeheerprogramma voort. Het waterbeheer-programma (inclusief blauwe omgevingsvisie) beschrijft de doelen voor de periode 2022-2027. Welke strategische en tactische keuzes worden gemaakt om de doelen te halen? En wat zijn de financiële consequenties daarvan? Het programma geeft daarmee richting aan het watersysteem- en waterketenbeheer.

Dit willen we in 2020 bereiken
In 2020 stellen we het nieuwe waterbeheerprogramma op. We stemmen dit programma af met andere overheden.