Begroting 2020

Waterketen

Zuiveringsopgave

Voor het schoonmaken van afvalwater heeft Wetterskip Fryslân 27 eigen rioolwaterzuiveringsinstallaties. Ook hebben we een uitgebreid transportstelsel van 275 rioolgemalen en 826 kilometerpersleidingen. Die zorgen voor het transport van het rioolwater naar de zuiveringsinstallaties. Jaarlijks maken we gemiddeld 86 miljoen kubieke meter afvalwater schoon op onze rioolwaterzuiveringen. Onze zuiveringsopgave wordt bepaald door de belasting van de zuiveringsinstallaties (hydraulische en biologische belasting). Daarnaast zijn er eisen waaraan het gezuiverde afvalwater wettelijk moet voldoen, voordat we het lozen op het oppervlaktewater

In de afgelopen tien jaar is de hoeveelheid afvalwater die wij zuiveren vrijwel stabiel gebleven. De capaciteit van de zuiveringsinstallaties om het afvalwater te verwerken, is op dit moment voldoende. Een uitzondering hierop is de rioolwaterzuivering Leeuwarden. Verder kunnen op alle zuiveringen lozingen van afvalwater door bedrijven lokale effecten hebben op onze zuiveringsinstallaties. Hiervoor zoeken wij in samenwerking met bedrijven steeds naar maatwerkoplossingen.

Minder regen in riool opvangen
Op veel plekken stroomt het regenwater nog steeds het riool in. Het is jammer dat dit schone water het rioolstelsel en de zuiveringsinstallatie belast. Door in plaats daarvan het schone regenwater in de grond te laten lopen, wordt de grondwaterstand verhoogd. Een hoge grondwaterstand is in droge periodes hard nodig.

Wij gaan ervan uit dat er in overleg met gemeenten maatregelen in het stedelijk gebied getroffen kunnen worden. Hierdoor komt er in de toekomst steeds minder (schoon) regenwater in de riolering en bij de zuivering terecht.

We blijven investeren in de modernisering van rioolwaterzuiveringsinstallaties (rwzi’s) en ons transportstelsel en breiden dit, waar nodig, uit (CA28)

Voor het in stand houden en de effectieve inzet van onze huidige rioolwaterzuiveringen en transportstelsels investeren wij op tijd in de modernisering ervan.

In 2020 stellen we in samenwerking met de gemeenten voor de rioolwaterzuiveringen Franeker, Sint Annaparochie en Akkrum nieuwe plannen op. We onderzoeken de benodigde toekomstige maximale capaciteit van de installaties en de gewenste kwaliteit van het oppervlaktewater. Voor rwzi Bolsward vragen we in 2020 krediet aan voor de renovatie van deze zuivering. Hiermee brengen we de bedrijfszekerheid van deze installatie weer op het gewenste niveau.

In 2020 ronden we de, in 2019 gestarte renovatie van rwzi Harlingen af. De gerenoveerde zuivering is dan weer klaar voor de toekomst.

We werken samen met grote industriële klanten aan het zo effectief en duurzaam mogelijk zuiveren van afvalwater (CA29)

Industriële klanten zijn bedrijven die afvalwater op onze zuivering lozen en meer dan 5 procent van de belasting van de betreffende zuivering bepalen. Op dit moment zijn er acht industriële klanten die aan dit criterium voldoen. De meeste van deze klanten zijn zuivelbedrijven. Deze bedrijven bepalen voor 8 procent onze inkomsten op de zuiveringsheffing.

Met de acht grote bedrijven bespreken we regelmatig de lokale afvalwatersituatie. We zoeken dan samen naar mogelijkheden voor een effectieve, efficiënte en duurzame inzet van de bestaande infrastructuur. En we bespreken de effecten van lozingen van industrieel afvalwater op het oppervlaktewater. In 2020 verwachten we met meer bedrijven hierover in gesprek te gaan.