Begroting 2020

Primaire keringen

Instandhoudingsopgave

Maatschappelijk doel:

Bescherming tegen overstroming vanuit de Noordzee, Waddenzee en IJsselmeer.

Hoofddoelen:

De primaire waterkeringen voldoen aan de landelijke veiligheidsnorm.

Wetterskip Fryslân beheert de dijktrajecten rondom het watersysteem van Wetterskip Fryslân (conform Bestuursakkoord Water).

De ruimtelijke inrichting is waterveilig.

De waterkerende functie van de primaire waterkeringen is voldoende.

We voldoen aan de wettelijke zorgplicht.

De instandhoudingsopgave zijn alle werkzaamheden die (meer)jaarlijks worden uitgevoerd om voor het achterliggende gebied van een kering het vastgestelde veiligheidsniveau te handhaven. Dit zijn onder andere beheer- en onderhoudswerkzaamheden aan de kering zelf om veilig te zijn voor het stormseizoen. Maar ook onderhoudswerkzaamheden aan afrastering om de schapenbeweiding op de kering mogelijk te maken.

We inspecteren en herstellen
Tijdens het stormseizoen herstellen we eventuele schade aan de dijk  en voeren we werkzaamheden uit die de veiligheid van de dijk niet beïnvloeden.  Zoals onderhoud dijkmeubilair en inwassen van basaltglooiingen met steenslag.
Daarnaast inspecteren we  regelmatig, leggen we onvolkomenheden vast en herstellen we dat meteen binnen een bepaalde termijn. Allemaal volgens het inspectieplan. Ook oefenen we, voordat het stormseizoen begint, de sluitingsprotocollen voor de kunstwerken in de praktijk. Bovengenoemde werkzaamheden komen allemaal voort uit de zorgplicht.

Zorgplicht op orde

Door de landelijke afspraken over doelmatig waterbeheer is het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat vanaf 1 januari 2014 verantwoordelijk voor het toezicht op de primaire waterkeringen. In opdracht van de minister wordt dit toezicht uitgevoerd door de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT).

De Unie van Waterschappen heeft in de afgelopen jaren samen met het Rijk het toezicht op de zorgplicht uitgedacht. Het Rijk heeft in 2015 een kader voor de zorgplicht vastgelegd en de Unie van Waterschappen heeft in 2016 de inhoudelijke basiseisen vastgesteld. In deze basiseisen staat het minimale niveau beschreven waaraan de diverse onderdelen van de zorgplicht moeten voldoen. De ILT houdt op basis van beide documenten toezicht op de primaire waterkeringen.

Verbeterplan met maatregelen
Als onderdeel van een landelijke audit heeft ILT begin 2017 een audit bij ons uitgevoerd. De belangrijkste conclusie uit deze rapportage is dat de veiligheid van en rond primaire
waterkeringen niet in het geding is. Wel moesten we de organisatie en registratie van de zorgplichtactiviteiten verbeteren. In september 2017 heeft het dagelijks bestuur hiervoor een verbeterplan vastgesteld.

Op 24 juni 2019 heeft het dagelijks bestuur de veiligheidsrapportage zorgplicht 2017-2018 aan het algemeen bestuur gepresenteerd. Daarin staat verbeteringen die we hebben doorgevoerd op het gebied van inspectie, onderhoud en bediening van de waterkerende kunstwerken.

Punten van aandacht
Op het gebied van de operationele uitvoering hebben we drie van de maatregelen uit het verbeterplan nog niet volledig uitgevoerd. Dit zijn calamiteitenzorg, vergunningverlening en het beheer dagelijkse gegevens primaire waterkeringen. Dit laatste heeft invloed op meerdere onderdelen die samenhangen met de zorgplicht primaire waterkeringen. De borging van de zorgplicht in processen en de toekomstige onderlinge audits tussen waterschappen is een aandachtspunt voor onze organisatie.

Dit willen we in 2020 bereiken
We hebben alle opstaande aandachtspunten verwerkt. Ook bijna alle tekortkomingen zijn in 2020 weggewerkt. Van een aantal lopen de verbeteringen door tot uiterlijk eind 2021. Deze zijn namelijk  onderdeel van langer lopende verbetertrajecten. Vooral het project ‘Legger op orde’ en het opleiden en trainen van medewerkers vraagt meer tijd.
Onderdeel van het borgen van de aandachtspunten en tekortkomingen is het voortdurend registreren van de onderliggende informatie. Hiermee verbeteren we de kwaliteit van de zorgplichtrapportage, loopt het proces van opstellen efficiënter en verkorten we de doorlooptijd.

Prestatie indicator

2019

2020

2021

2022

2023

2024

Rapportage zorgplicht over 2017 en 2018.

Aandachtpunten en tekortkomingen opvolgen en borgen.

Afronden verbeterplan zorgplicht. Interne audits in uitvoering.

Uitvoering en herziening van het verbeterplan.

Opzetten interne audits.