Begroting 2020

Watersysteem; boezem

Watersystemen

De opgaven binnen watersystemen is opgedeeld in Boezem en Deelsystemen.

Het water in ons beheergebied vormt een essentieel onderdeel van onze leefomgeving. Wij zorgen dat het watersysteem goed werkt om landbouw, bebouwing, natuur, scheepvaart en recreatie mogelijk te maken. Een belangrijke taak hierbij is het dagelijkse beheer van het waterpeil in de Friese boezem en deelsystemen. En het beheer en onderhoud van de vele kunstwerken, kilometers watergangen en regionale waterkeringen.

Daarnaast werken we ook aan de verbetering van het watersysteem. Ontwikkelingen als bodemdaling en klimaatverandering met als gevolg zeespiegelstijging, extreme neerslag en droogte, vragen om een watersysteem dat deze veranderingen zo goed mogelijk op kan vangen.
Het waterbeheer doen we zo duurzaam mogelijk. Zo dragen we bij aan  het verbeteren van de biodiversiteit en werken we mee aan recreatief-maatschappelijke ontwikkelingen. Hierbij werken we zoveel  mogelijk samen met belanghebbenden in de omgeving.

Waterbeheerprogramma
Hoe we ons waterbeheer de komende jaren vorm geven, beschrijven we in het waterbeheerprogramma 2022-2027 (voorheen waterbeheerplan). Daar starten we in 2020 mee. Het waterbeheerprogramma beschrijft de resultaten die we willen bereiken.

Samenwerken in de provincie
Het watersysteem is een wezenlijk onderdeel in de ruimtelijke ordening van Fryslân. Daarom hebben we een belangrijke inbreng bij provinciale en gemeentelijk (omgevings) plannen. Zo zetten we de samenwerking met provincie en Friese gemeenten in het kader van De Friese Samenwerking (DFS) voort. Als uitwerking van de omgevingsvisie werken we vanaf 2019 samen met de provincie aan de lange termijn boezemstudie, die gaat over de toekomst van de Friese boezem.
Voor het Friese veenweidegebied werken we aan een gezamenlijke integrale aanpak waarbij de provincie de regierol heeft. Verder werken we samen met provincie en gemeenten aan afspraken over het beheer van de oevers langs vaarwegen en over het onderhoud van wateren en de overname van kunstwerken in stedelijk gebied.

Beleid voor zoet water
Om tot een samenhangend beleid voor zoet water te komen, starten we in 2020 met het opstellen van de beleidsnota duurzaam beheer zoet water. Hierin staat de uitwerking van waterbeschikbaarheid en de evaluatie en actualisatie van het grondwaterbeleid. Ook onderdelen van de TBW-visie, de uitkomsten van de grondwaterstudie Fryslân, verzilting en leerpunten uit de evaluatie droogte van 2018 en 2019 worden meegenomen in deze nota. In de opgave boezem wordt het duurzaam beheer zoetwater nader beschreven.

We volgen de lijn vasthouden-bergen-afvoeren
Onze investeringen in het watersysteem volgen de lijn vasthouden-bergen-afvoeren. In het kader van het Deltaprogramma Ruimtelijke Adaptatie (DPRA) en de visie op toekomstbestendig waterbeheer (TBW) werken we aan uitbreiding van de boezem en het realiseren van waterberging. Ook kijken we  naar kansen voor waterconservering en stoppen we met wateraanvoer door de uitvoering van pilots en monitoring. Het beleid voor wateroverlast in de deelsystemen wordt geactualiseerd.

Onze regionale waterkeringen voldoen aan de norm
Regionale waterkeringen zijn polderdijken en hoge gronden die onze polders beschermen tegen overstromingen vanuit de Friese boezem (kanalen, vaarten en meren).
In 2020 voeren we de nieuwe beoordeling van de regionale waterkeringen uit. Dit doen we elke zes jaar. Wetterskip Fryslân zorgt dat alle regionale waterkeringen voldoen aan de door de provincies gestelde norm. Zo kunnen ze hogere boezemwaterstanden aan. We gaan met provincie en gemeenten in gesprek welke gebieden bij wateroverlast mogen overstromen.

Verbeteren van waterkwaliteit
We blijven ons binnen de grenzen van onze verantwoordelijkheid inzetten voor de kwaliteit van het oppervlaktewater. In de periode 2016-2021 worden diverse maatregelen genomen om de waterkwaliteit te verbeteren, om zo de doelen van de Europese Kaderrichtlijn Water (KRW) te halen. Het gaat hierbij om het natuurvriendelijk inrichten en onderhouden van  watersystemen en om maatregelen waarmee verontreiniging van het water wordt beperkt. We proberen maatregelen zó uit te voeren, dat naast de waterkwaliteit ook biodiversiteit in het algemeen hiervan profiteert. Daarnaast zijn we bezig met het voorbereiden van het KRW-stroomgebiedbeheerplan voor de periode 2022-2027.